The Obstacle Challenge Urk

Zaterdag 7 juli vond de 4e editie van The Obstacle Challenge te Urk plaats. Eerder namen we al deel aan de eerste en tweede editie en het valt op dat de organisatie de run ieder jaar in een nieuw jasje probeert te steken.

Ieder jaar een nieuw jasje

obstacle challenge urk
De 1e editie was een obstakel run met alles wat je bij een obstakel run zou verwachten: een aantal kilometers hardlopen waarbij je om de paar 100 meter een leuk obstakel of hindernis tegenkomt die overwonnen dient te worden. Bij de 2e editie nam het “fun run” gehalte al iets af door er een korte run van te maken met obstakels die elkaar non-stop op volgenden. Nu tijdens de 3e editie is er gekozen voor een combinatie van beiden en kreeg ik het gevoel in een obstakel run variant van de Crossfit Games beland te zijn. Niet dat dit niet leuk is, maar wel minder geschikt voor een breed publiek.

Parcours verkenning


De avond voor the Obstacle Challenge Urk hebben we besloten het parcours te verkennen. Dit met name om te ontdekken wat ons precies te wachten stond. In het bos en bij het Urker strand vonden we diverse obstakels, deze zagen er stevig uit en we kregen zin in de volgende dag.

The Obstacle Challenge Urk

obstacle-challenge-urk-

De volgende dag gingen we vol frisse moed richting Sporthal de Schelp, daar zou de run starten. In de sporthal waren kleedruimtes te vinden en na ons aangemeld te hebben, waren we in de gelegenheid om te kijken wat er in de sporthal op ons te wachten stond. De organisatie had daar een parcours opgebouwd bestaande uit bodyweight oefeningen, spinning en rope-climbs. Om heel eerlijk te zijn had ik dit niet helemaal verwacht.

We namen als team deel met 5 personen en starten om 12:10 uur. De start was naast de sporthal en door een nooduitgang werden we de hal in gestuurd. Air-squats, spinning, wall-sit, box-jumps, tijgeren, sit-ups, pull-ups en rope climb’s volgden elkaar non-stop op. Nog voor we de sporthal weer uit mochten, waren mijn spieren in mijn bovenbenen al verzuurd en moesten we nog beginnen met de rest van de run.

Wat volgde was een parcours door een sloot, over de dijk en het strand van Urk. Om vervolgens langs het IJsselmeer om de vuurtoren weer terug door het bos naar de finish liepen. Al met al had de run een lengte van 4-5 km met diverse obstakels en oefeningen verspreid over het parcours. Denk hierbij aan load-carrie over de dijk, traplopen en high-walls. Waar ik me over verbaast heb, is de hoeveelheid herhalingen die we als team moesten doen. Zo moesten we als team 200x heen en weer over de dijk lopen met een zak zand en 100x traplopend heen en weer over de dijk. Dit nam veel tijd in beslag en de teams liepen elkaar met name bij het traplopen enorm voor de voeten.

Obstacle Run of Crossfit Games

obstacle-challenge-urk

Met name de hoevelheid herhalingen en soms wat technische oefeningen maken dat ik eerder al de vergelijking trok met de Crossfit Games. De 4e editie van the Obstacle Challenge was veel minder geschikt voor recreatieve hardlopers dan de 1e en 2e editie. Wat mij betreft is dit een gemiste kans, omdat de run hierdoor geschikt is voor een veel kleiner publiek. Mijn advies aan de organisatie is om dit volgend jaar anders te doen, maar dat is een keuze.

Foto’s: Richard Oost

Beoordeling OCR Freak
  • Obstacle Challenge Urk 2018 - 7/10
    7/10

Pluspunten

Vergeleken met de 1e editie is er veel verbeterd. Er waren nette kleedruimten en douches beschikbaar. De route was duidelijk aangegeven en en bij ieder obstakel/oefening was uitleg aanwezig. Goed georganiseerd, top!

Verbeterpunten
Wat mij betreft mag het Crossfit gehalte enorm omlaag, maar ik moet er bijzeggen dat het mijn persoonlijke voorkeur is. Zelf neem ik een obstakel run als uitgangspunt. Wanneer Crossfit je uitgangspunt is, dan is het een leuke variatie op de workouts in de box of gym.

7/10

Related Posts

Leave a Reply